Ett av mina intressen är matlagning och kanske framförallt att äta maten jag lagar. Det här innebär både för och nackdelar...Ibland kan jag hamna på plus hos min sambo vilket kan vara bra, inte lika ofta hos mina barn dock då jag har en förkärlek till kryddning. Nackdelen med att gilla mat är att det krävs många mil på cykeln för att det inte skall synas allt för mycket!
Jag gillar nästan all matlagning och mat, det jag har svårt för skulle väl vara att steka blodpudding samt färdiga köttbullar med makaroner men nån gång har jag klarat även det!
Men idag är det husmanskost som gäller, fläsklägg och rotmos. En riktig långkoksklassiker som jag sällan hinner med en vanlig vecka men som jag nu tänkte aktualisera här och nu;
Kokt fläsklägg med rotmos
- rimmad framlägg dvs en del av grisens ena framben
- 2-2,5 l vatten
- Några kryddpepparkorn och några vitpepparkorn, typ 5 av varje
- 2 lagerblad
- 1 tsk timjan
- 2 gula lökar
Börja med att koka upp vattnet i en rejäl gryta, lägg i läggen (lite göteborgskt) och fortsätt med de olika kryddorna. Avsluta med att ha i skalad och klyftad lök. När allt kokat upp låt det sjuda (typ koka på låg värme) med lock i 2 timmar eller tills köttet lossnar från benet.
Under tiden börjar du med rotmoset, till moset behöver du;
- 1 kålrot
- 3 morötter
- 6-8 potatisar
När rotsakerna kokat klart häller du av kokspadet men spara lite att späda moset med. Mosa allt med potatisstöt eller purépress, späd med spadet och smaksätt med smulad buljongtärning. För att få den där riktiga pricken eller kanske mer passande grädden på moset blanda i lite smör och smaka av en sista gång med salt och vitpeppar om det behövs.
Servera allting med knäckebröd, stark senap och naturligtvis gärna en kyld bira! Jag tycker en Zlatopramen passar bra till med sin mörka fyllighet...
Gott! Men den färdiga tallriken då? Martin
SvaraRaderaJa, jag kanske skulle haft ett uppföljande inlägg med den färdiga tallriken. Jag lär mig!
SvaraRadera