Satte en sudregsgrund igår, skall göra ett nytt försök att få till lite resning på degen utan jäst. Superenkel början i varje fall, dag 1;
- 30 gram (0,5 dl) ekologiskt rågmjöl
- 100 gram (1 dl) ljummet vatten
Blanda mjölet och vattnet med en gaffel rakt ner i en skål med lock, skruva eller tryck inte fast locket helt och hållet. Låt sedan stå på ett ett hyfsat varmt ställe i 3 dagar. Så här ser min grund ut efter en dag och den börjar redan lukta lite surt...
Efter 3 dagar, dvs morgonen dag 4 tillför du ytterligare vatten och mjöl och rör ihop för att surdegsgrunden skall bli tjockare;
- 90 gram (1,5 dl) ekologiskt rågmjöl
- 100 gram (1 dl) ljummet vatten
På kvällen den 4 dagen jäser det förhoppningsvis i din burk. För att få den sista skjutsen på grunden häller du av typ hälften av grunden du har i burken och fyller på med mer vatten och fräscht mjöl;
- 60 gram (1 dl) ekologiskt rågmjöl
- 100 gram (1 dl) ljummet vatten
Dag 5, på morgonen efter den senaste mjöl och vatteninjektionen skall surdegen ha rest sig rejält och lukta, ja inte helt gott. Lite åt sur strumpa och nästan med konsistens som havregrynsgröt. Har du kommit så här långt är det dags att börja baka bröd.
Jag hoppas att jag skall få till surdegsgrunden så att jag skall kunna presentera lite bilder på ett förhoppningsvis väljäst valnötsbröd på surdeg under kommande vecka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar