Soppa som sagt var och enkel sådan men jag lyxar till det lite idag och bakar bröd också, till soppan behöver du;
Enklaste potatis och purjolökssoppan, 4 pers
- potatis, typ 10 st
- purjolök
- röd chili, en halv urkärnad
- vitlök, 1 klyfta
- 1 buljongtärning
- 5 dl vatten
- matlagningsgrädde
- salt & vitpeppar
Skala och skiva potatisen samt skär purjolöken lite hur som helst, spelar inte så stor roll hur då allt skall pressas ändå. Skär chili och vitlök fint och bryn tillsammans med potatis och purjolök, kan krävas två omgångar i pannan. Lägg sedan över allt i en större kastrull där du kokat upp en halvliter vatten med 1 buljongtärning.
Låt alltihop koka på ganska låg värme tills potatisen har blivit mjuk. Häll av kvarvarande buljong men släng den för allt i världen inte utan spara den i en skål. Pressa potatis och purjolöksgeggan ner i kastrullen så att du får ett mos. Späd sedan med din sparade buljong samt matlagningsgrädde, är soppan för tjock kan du späda lite till med mjölk eller vatten. Låt sjuda på svag värme tills det är dags att servera.
Servera gärna med nybakt eller i varje fall färskt bröd. Ett ytterligare litet serveringstips kan vara att blanda några skedar creme fraiche med några duttar Thai red chili, då får du en god och lite spicy blandning som du kan ha till din soppa. Lite överkurs kanske men värt att prova någon gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar