måndag 14 mars 2011

Het gryta med lövbiff och fläsk

Idag blir det gryta på rester från helgen. Rotade igenom kylskåpet och frysen och fann lite olika igredienser som kanske kan bli en variant på Creolskgryta. Efter något extra litet inköp innan jag hämtade tjejerna från skolan så får jag la se hur det artar sig...det här var vad jag hade hemma;

Het gryta med Lövbiff och fläsk, 4 personer
  • lövbiff, 6 skivor
  • rimmat stekfläsk, 5 skivor
  • soltorkade tomater
  • lite syltlök
  • oliver, helst svarta men jag hade gröna
  • cornichons, smågurkor
  • cabanossi dvs ölkorv
  • mörkt öl
  • tomatpuré
  • chili
  • grädde
  • ris
  • salt & peppar


Ganska mycket ingredienser men det är inte hela världen om du skulle sakna någon av dom, det funkar säkert ändå. Jag började med att skära fläsket i ganska små bitar och lövbiffen i lite större, sedan stekte jag fläsket följt av lövbiffen med bara lite hackad chili och vitpeppar. Lade över allt i min gamla hederliga gjutjärnsgryta.

När köttet var brynt hällde jag över typ en halvliter mörkt öl och duttade i en rejäl klick med tomatpuré. Hällde i vad som var kvar i mina burkar, syltlök, grovt skurna bitar av soltorkade tomater, oliver, cornichons och skurna bitar cabanossi.

Sedan fick allt bubbla iväg på medelvärme så att ölen reducerade och smakerna verkligen kom fram. Mot slutet när jag hade mätt upp ris (3 dl ris och 6 dl vatten plus salt) och satt igång kokningen redde jag gryten med ca 1,5 dl grädde och lät det bubbla på svag värme tills riset var klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Daddycool

Mitt foto
Pappa till Linn, My och Mollie samt en bonusgrabb som heter Lucas. Målvaktstränare, som driver Hälsinglands Målvaktsakademi. Innehar "Avancerad Målvaktstränarutbildning, SvFF"