tisdag 8 mars 2011

Stekt fläsk med löksås


Ända sedan vi träffades, nästan i varje fall, har jag försökt förmå Petra att käka stekt fläsk med löksås. Fläsket har nog inte varit några problem utan det kanske är löksåsen som framkallat något hemskt minne. Ett minne från som vi  i Göteborg säger Bambatiden (Bamba betyder skolmatsal för er icke göteborgskunniga). Tills idag har jag så äntligen lyckats förmå henne att prova på min lök...jag menar löksås, vet inte om det är stundande vigsel som påverkar hennes omdöme eller vad det kan vara? Det här behöver du i varje fall till den här husmanskostsklassikern;

Stekt fläsk med löksås, 4 pers
  • rimmat bogfläsk, 600 g
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl mjölk
  • soja
  • salt & peppar
  • potatis
Skala potatis, salta vatten och koka tills den blir mjuk. Under tiden potatisen kokar skala och hacka en av lökarna samt skala, dela och skiva den andra. Fräs löken i smör. Smält 2 msk smör och vispa ned mjölet, späd med mjölk till önskad konsistens och sedan i med din stekta lök. Låt såsen puttra medan du steker fläsket, jag gillar fläsket knaprigt!

När fläsket är stekt och potatsien kokad mjuk smaka av din löksås med salt & peppar samt några stänk soja. Svårare än så här var det inte, middag på 30 minuter max, bra va?

Jag som rödvinsälskare måste här tillstå att det kanske passar bättre med ett glas öl eller kanske kall mjölk!

1 kommentar:

Daddycool

Mitt foto
Pappa till Linn, My och Mollie samt en bonusgrabb som heter Lucas. Målvaktstränare, som driver Hälsinglands Målvaktsakademi. Innehar "Avancerad Målvaktstränarutbildning, SvFF"