tisdag 22 mars 2011

Sötsurt fläsk med grön sparris och bulgur

Tänkte prova någonting nytt idag. Lite asieninspirerat men som vanligt med lite egen knorr på det hela. Den här rätten kanske man oftast käkar med ris eller nudlar men jag kör asien, afrika och arabisk kombination med bulgur istället;

Sötsurt fläsk med grön sparris och bulgur, 4 pers
  • 400 g rimmat sidfläsk eller nåt annat griskött
  • grön sparris, typ 10
  • salladslök, några stycken
  • 2 tsk kycklingfond
  • 2 msk soja
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • bulgur, hela korn
  • salt och peppar
  • ev lite maizena eller idealmjöl till redning
  • röd chili och vitlök för vuxenvarianten
Skär det rimmade fläsket i strimlor, typ lillfingertjocka och kanske 5 eller 6 cm långa, spelar inte så stor roll. Stek tillsammans med chili och vitlök för vuxenvarianten eller bara som det är med salladslök om du vill slippa hettan! Dela sparrisarna på hälften och stek dom lätt i en separat panna, sparrisen skall inte ner förrän på slutet så dom inte blir sönderkokta.

Mät upp rejält med vatten, lägg i en buljongtärning och koka upp. Häll i 3 dl bulgur och låt koka 12 min på svag värme under lock.

När din bulgur puttrar iväg kan du göra den sötsura såsen. Blanda kycklingfond, soja, vinäger och socker och slå på över fläsket och låt det koka på svag värme så att såsen reducerar och blir liksom lite kletig eller klibbig. Har du inte tid eller ork att vänta på detta så har du i lite maizena eller idealmjöl och reder såsen. Avsluta med att ha i din stekta sparris och smaka av med salt och peppar, tänk på att det rimmade fläsket redan är salt. Servera med ångande bulgur...och en kall öl passar nog också!

Det sötsura fläsket blev t.o.m bättre än förväntat, kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Daddycool

Mitt foto
Pappa till Linn, My och Mollie samt en bonusgrabb som heter Lucas. Målvaktstränare, som driver Hälsinglands Målvaktsakademi. Innehar "Avancerad Målvaktstränarutbildning, SvFF"