Farsans färsbiffar med brunsås och kokt potatis, 4 pers
- 600 g nötfärs
- 1 lök
- 1 ägg
- dijonsenap
- kalvfond
- worcestershire sauce
- potatis typ 12 st
- smör
- mjöl
- mjölk eller grädde
- salt och peppar
Jag brukar börja med att göra smeten till biffarna dår dom mår bra av att stå i kylen ett tag innan du steker biffarna, då går liksom smakerna ihop. Lägg nötfärsen i en stor bunke, riv ner löken med minsta storlek på ett rivjärn, knäck i ett ägg och i med en tesked dijonsenap. Avsluta med en rejäl skvätt kalvfond och några stänk av worcestershire sauce och vitpeppar. Blanda ihop smeten, lättast är att gegga ihop allting med händerna!
Ställ in färssmeten i kylen och förbered potatiskoket, jag skalar alltid min potatis när den skall kokas. Det här brukar ge upphov till debatt här hemma då Petra alltid kokar med skalet på...Salta vattnet och koka din potatis under tiden börjar du steka dina färsbiffar, kom ihåg salt och peppar vid stekningen. Efterhand de blir klara lägger du biffarna i en ugnsfast form och de får hålla värmen i ugnen på typ 150 grader.
När du stekt biffarna och skjutsat in dem i ugnen är det dags för såsen, det blir en enkel variant. Häll lite vatten i pannan som du stekt biffarna i och koka ur smakerna, för allt i världen släng inte bort stekspadet. Smält smör i en kastrull och vispa ner 1 msk mjöl och fyll på med 2 dl mjölk eller grädde beroende på vilket humör du är på. Koka upp och häll på stekspadet och låt bubbla på svag värme. Smaka av med kalvfond, salt och peppar. Ett tips kan oxå vara att hälla i lite av köttsaften som kommer ur biffarna som du har stående i ugnen.
Servera gärna med en sallad eller kanske kokta hari coverts, hur det nu stavas...smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar