tisdag 1 mars 2011

Syrligt lantbröd, dag 2

Gårdagskvällens degblandning har nu stått över natten så det är dags att fylla på med;

Dag 2, morgon
  • degblandningen från gårdagskvällen
  • 200 g vatten
  • 500 g manitoba cream mjöl
  • 20 g salt

Degen i oljad degbunke efter 1 timme

Blanda alla ingredienserna och kör ungefär 8 minuter i degblandare, först 5 minuter med låg fart sedan 3 minuter lite snabbare. Häll i saltet och kör några minuter till.

Olja en degbunke, jag använde rapsolja och skälp sedan i degen och låt jäsa under lock. Helst skall degen resa sig till dubbel storlek vilket kan ta upp till 5 timmar. Under tiden degen jäser skall den vikas, första gången efter 1 timme. Vik från sidorna in mot mitten, från höger och vänster och uppifrån och ned på ett ungefär.

Sätt ugnen på 275 grader, jag kör med en baksten så om du har en sådan placera den i ugnen tillsammans med en oöm plåt längst ner. Dela under tiden upp degen i tre delar och låt jäsa under handduk en halvtimme till, dom riktiga proffsen kör med jäskorgar men det har inte jag någon ännu!

Lägg bröden på bakplåtspapper och in i ugnen, släng in några isbitar på plåten längst ner och sänk värmen till 250 grader. När allt stått inne  15 minuter kan du sänka till 180 grader. Efter ca 40 minuter är bröden klara, låt svalna och njut.

Ett härligt syrligt och grovporigt lantbröd med fantastisk smak blev det. Som jag befarade så reste det sig aldrig riktigt, antagligen på grund av att det var för dålig fart på surdegsgrunden, spana in själva...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Daddycool

Mitt foto
Pappa till Linn, My och Mollie samt en bonusgrabb som heter Lucas. Målvaktstränare, som driver Hälsinglands Målvaktsakademi. Innehar "Avancerad Målvaktstränarutbildning, SvFF"